10 סימנים שמדובר במערכת יחסים רעילה

איך לזהות מערכת יחסים רעילה?

זהו אחד הנושאים הכואבים ביותר שאני מתמודדת איתם בתהליכי הליווי שלי.
את מערכות היחסים הרעילות אנחנו עלולים לפגוש ממספר כיוונים בחיינו.
זה יכול לקרות ממש לנו, ממקור ראשון, כשאנחנו אחד הפרטנרים במערכת היחסים הרעילה, במצב זה לא בהכרח נדע להגדיר אותה ככזו בזמן אמת.
מצב נוסף הוא כאשר אנחנו נמצאים ליד מערכת יחסים רעילה, זה מצב שאנחנו יכולים להיקלע אליו כחברים, בני משפחה או אפילו רק מכרים.

יכול להיות שפגשתם בעבר מערכת יחסים כזו, יכול להיות שאתם צופים מבחוץ באחת, ויכול להיות שאתם חווים אותה ממש בזמנים אלו בעצמכם, אך עדיין לא יודעים בהכרח להגדיר אותה ככזו או בעלי מסוגלות להכיר במצב.
בכל אופן ובכל מצב בו אתם נמצאים, כדאי להמשיך לקרוא כדי להכיר את הסימנים המזהים, ואולי להצליח לייצר שינוי חיובי בחייכם או בחיי הקרובים לכם, לרוב מדובר בהצלת חיים של ממש.

איך לזהות מערכת יחסים רעילה?

1. כשאחד הצדדים לא מסכים לצד השני להיפגש עם חברים
מערכות יחסים רעילות פעמים רבות מערבות קנאות של אחד הצדדים לצד השני, הקנאות מתבטאת בלקיחת בעלות על הצד השני וביטוי של איסורים והרשאות. מקרים לדוגמא הם מצבים בהם אחד הצדדים מפתח ריב בעקבות רצון להפגש עם חברים ללא נוכחות שלו, או כשמתפתחת מהומה בעקבות רצון לנסוע לאירוע (משפחתי,חברתי,בעבודה) בלעדיו. התופעה ההתנהגותית הזו נגררת בדרך כלל לריב, ונגמרת בכך שהצד השני מוותר על הרצונות שלו על מנת לשמור על "שלום בית".

2. כשאחוז ניכר מהיום עוסק במחשבות (המלוות בדאגה בדרך כלל) על מערכת היחסים
מחשבות על מערכת היחסים בפני עצמן הן לא דבר המעיד על רעילות מערכת היחסים, אבל אם אופי המחשבות מלווה לרוב בדאגה, חשש ואולי אפילו פחד, זה בהחלט סימן שאסור להתעלם ממנו.
הדאגות יכולות לסבוב סביב חשש למערכת היחסים עצמה, חשש מפרידה, דאגה ממה יגיד הצד השני על כל מיני אירועים ומקרים בחייכם, או פשוט חשש כללי מאינטרקציות עתידיות.

3. כשנאמרות מילים או משפטים שגורמים אי נוחות 

משמעותית
לכל אחד מאיתנו קווים אדומים משלו. כשהקווים האדומים שלנו נחצים, לרוב נדע להרגיש ולזהות זאת, כשמופנים אלינו מילים או משפטים מעליבים או פוגעים זה יגרום לתחושת אי נוחות. חשוב לא לפקפק בתחושה הזו, לא להקטין אותה, במידה ואתם מרגישים אי נוחות משמעותית, כנראה שהתקשורת המילולית ביניכם לא מפרה ולא איכותית, ועל כן יש להתייחס למילים ומשפטים מהסוג הזה כדגל אדום לכל עניין ודבר.

 

  1. כשאחד הצדדים לא סומך על הצד השני

במערכת יחסים בריאה, אמון הדדי הוא הבסיס להכל. אם אתם מוצאים את עצמכם שואלים באופן חזרתי את הפרטנר שאלות ולא מקבלים תשובות, אם עולות בכם חשדות בנוגע לאמינות התשובות שהצד השני מספק לכם, זה עלול להיות סימן לרעילות הקשר. המפתח למערכת יחסים בריאה טמון בתקשורת הדדית ופתוחה, כשזו מתחילה להיסדק ולהיעלם, מגיעות בעיות לזוגיות.

5. כשריבים הופכים להיות חלק מהשגרה
אי הסכמות הן דבר נורמטיבי במערכות יחסים בריאות, אבל ריבים אגרסיביים ומופרזים שקורים בתכיפות הם כבר סימן שיש להתייחס אליו בקפידה. לריבים המאפיינים מערכות יחסים רעילות יש בדרך כלל התנהגות דומה, הם מסלימים מהר מאוד עד לנקודה הרתיחה, מלויים בתחושת אי שליטה, ולרוב מניפולציות הן חלק גדול מהם. פעמים רבות הריבים מלווים בתחושת נחיתות והטחת האשמות קשות.
חשוב לציין שגם אם הריבים מסתיימים לאחר מכן בהשלמה, עצם הקיום שלהם בצורה תכופה עדיין צריך לתפקד כנורה אדומה לטיבה של מערכת היחסים.

6. כשאין שום מוכנות להתפשרות בנוגע לאי הסכמות
כאמור אי הסכמות הן חלק ממערכות יחסים בריאות, ואכן במערכות יחסים שכאלו מנגנון ההתפשרות מגיע לעזרת הזוג, כך מוצאים שני הצדדים את דרך האמצע, בצורה שנעימה ומקובלת על שניהם. במערכות יחסים רעילות, צד אחד לא יהיה מוכן להתפשרות ויהיה קשה מאוד להניע אותו, הוא יראה את צדקת דרכו וידבוק בה ובדרך כלל ישתמש בהנעות מניפוליטיביות כך שהצד השני יתפשר לחלוטין על עמדותיו ורצונותיו, עד להתפשרות מלאה וחד צדדית לעמדתו. הצד השני ילמד "ללכת על ביצים" על מנת "לא להעיר את הזאב", והסטטוס הזה עלול להשתרש  באופן חזרתי כחלק מאופיה של מערכת היחסים.

7. כשאחד הצדדים חווה תחושת תקיעות וחוסר צמיחה אישית
מערכות יחסים רעילות הן משאבת אנרגיות שלא משאירה מקום להתפתחות וצמיחה אישית.

כמובן שסימן זה לבדו לא מעיד בהכרח על מערכת יחסים רעילה, אך בקומבינציה עם סימנים אחרים, בהחלט אפשר להגיד שזו תופעת לוואי מסוכנת של מערכות יחסים רעילות. צד אחד מרגיש עייף, מותש, שכל האנרגיות מוקדשות אל מערכת היחסים ואין בידיו אנרגיות לשאר תחומי חייו, תחביבים, אנשים, קריירה ושאיפות נוספות. בפועל צד אחד מתמקד בהישרדות, "עושה רק מה שצריך לעשות".

8. כשיש הבנה שהמצב לא טוב, אבל אין מסוגלות לפרידה
אם זיהיתם את הסימנים האחרים המצוינים פה, והמחשבה המהדהדת לכם בראש היא "כן, אבל אין שום מצב שלא נהיה יחד" או "אין שום סיכוי שהזוג עליו אני חושב יסכימו לשקול פרידה כאופציה", גם המחשבה הזו בפני עצמה מהווה סימן לרעילות מערכת היחסים.
קשה מאוד להפריד מערכות יחסים רעילות. זה קורה כי הצדדים רגילים לשהות יחד, ובמובן מסוים רגילים גם לרכבת ההרים הרגשית המלווה למערכת היחסים. לפעמים חוסר המסוגלות להיפרד מבוסס על תחושת ערך עצמי נמוכה, שמוסיפה חששות ופחדים ממה שיקרה לאחר הפרידה ומהחיים לבד.

9. כאשר יש אלימות פיזית, מילולית או כלכלית
כל אחת מסוגי האלימות היא נורה אדומה מהבהבת בכל הקשור למערכות יחסים רעילות. אם אחד מהצדדים בקשר חווה אלימות פיזית, סופג העלבות והשפלות מילוליות, קללות ומשפטים מקטינים שמטרתם להרע. אם אחד מהצדדים צריך לבקש גישה לכרטיסי אשראי או אפשרויות תשלום אחרות מהצד האחר, ומקבל הרשאות ואיסורים שלא תואמים לרצונות האישיים שלו, אם מידע על נכסים קיימים מוסתר באופן שיטתי – כל אלו הם סימני אלימות שאסור להתעלם מהם. אלו סימנים המהווים קו אדום ברור לעצם קיומה של מערכת היחסים. במצבים כאלו חשוב לפעול מהר ככל האפשר לניתוקה של מערכת היחסים הרעילה.

10. כשיש תחושת תלות
תחושה של חוסר מסוגלות לחיות את החיים ללא הצד השני היא פעמים רבות תופעת לוואי של מערכות יחסים רעילות. תחושת אובסיסיבית, שיכולה להיות הדדית ולא רק חד צדדית, רצון להיות יחד כל הזמן ללא הפסקה, חוסר הנאה מפעילויות שקורות בנפרד, חיפוש תשומת לב, אהבה ואישור באופן תכוף, גם אם זה כרוך ב"יצירת דרמה" לצורך העניין, ותחושה אמיתית שאי אפשר להסתדר אם הצד השני לא נמצא בסביבה.

אני מזהה שאני נמצא במערכת יחסים רעילה, איך מתקדמים מכאן?
ראשית אני רוצה לעודד אותך על המחקר העצמאי והנכונות ליצור לעצמך חיים טובים יותר. עצם קריאת המילים האלו ממש וההגעה שלך אל הבלוג שלי, היא אינה מובנת מאליה, ומעידה על תחילתו של תהליך.
יציאה ממערכת יחסים רעילה היא לא צעד פשוט אחד וסיימנו, מדובר בתהליך, ותחילת הדרך היא הכרה במצב, התיידדות איתו, ורצון אמיתי לשינוי.
חשוב לי להגיד לכם במעמד זה שיש בכם את האפשרות לשנות את המצב.
גם אם זה לא מרגיש כך, גם אם זה נראה רחוק, האפשרות לשינוי והטבה באיכות החיים שלכם קיימת.
אני כותבת זאת בוודאות מאחר והייתי שם בעצמי, עברתי תהליך, והגעתי למקום בו אני מורה לאחרים את הדרך.
פעמים רבות אנחנו זקוקים לעזרה חיצונית במצבים אלו, מורה דרך, עזרה ותמיכה, ועלינו לדעת לבקש זאת. אם תרצו לקרוא על תהליכי הליווי שנבנו במיוחד לליווי יציאה ממערכות יחסים רעילות "בקרוב אגיע רחוק" לחצו פה

שתפו את המאמר:

מאמרים קשורים